Bloedbessen: creatieve insteek en gedrevenheid om tot mooie oplossingen te komen

Rode bessen, de specialiteit van Bloedbessen uit het Betuwse Asch. Jaarrond kan Bloedbessen de beste kwaliteit rode bessen aanbieden. Voor het sorteren en verpakken van de rode bessen had het bedrijf behoefte aan een productielijn waarop men niet alleen de bessen kan wegen en inpakken, maar ook gelijktijdig verschillende kwaliteiten kan sorteren in meerdere verpakkingen. Het systeem diende ook direct alle data te registreren, tot het gewicht van de reststromen aan toe. Een partner werd gevonden in Synergy Systems uit Oisterwijk.

Bloedbessen

“Het was even zoeken naar de juiste partner voor ons bedrijf,” vertelt Jos de Greef van Bloedbessen. “Onze wensen bleken voor machinebouwers nogal complex en de meesten konden deze niet realiseren.” Totdat Bloedbessen in contact kwam met Synergy Systems, specialist in machines, systemen, verwerkingslijnen en procestechnologie  voor onder andere de AGF-sector.

Synergy Systems dacht proactief mee. Er kwam een samengestelde productielijn met een 4-laags roestvrijstaal transportsysteem, 32 software-gestuurde weegstations van roestvrijstaal, een verdeelsectie, de implementatie van een 4-sporige labelmachine van Zetes en er kwamen 2 accumulerende afraaptafels. Ergonomie stond centraal; de machine werd rond de medewerkers gebouwd. De 4 transportbanen zijn boven elkaar geplaatst zodat een compacte machine is ontstaan. “Maar het unicum van deze machine zit in de mogelijkheid om hier producten met verschillende specificaties op hetzelfde moment te kunnen verwerken,” geeft Jos enthousiast aan. “Dat kan geen enkele productielijn op dit moment evenaren.”

Het inpakken en het sorteren van de rode bessen is nu een stuk efficiënter geworden. De dubbele handelingen zijn eruit en de arbeidsproductiviteit is verhoogd. “De pallets worden aan het begin van de productielijn afgestapeld,” vertelt Jos, “Dan gaan de kistjes met de rode bessen op de nieuwe 4-laagse lijn en worden naar de weegstations vervoerd. Voor twee weegstations hebben we één operator, die met twee verschillende verpakkingen tegelijkertijd kan werken. Deze 32 weegstations worden vanuit één centrale touchscreen controller bestuurd, waar we de gewenste specificaties invoeren. Met sensoren kunnen we bepalen wanneer de weegtafel weer van een nieuw krat voorzien kan worden. De kistjes met restmateriaal kunnen we ook apart wegen voordat deze automatisch worden afgevoerd. De gegevens hiervan worden vastgelegd in ons ERP-pakket.”

Het verzamelen en vastleggen van data was voor Bloedbessen een belangrijke voorwaarde. “Data stellen ons in staat om processen te verbeteren met als doel om de interne kwaliteitseisen keer op keer te overtreffen. Voordat we deze productielijn in gebruik hadden, was het vastleggen van een beperkt aantal parameters complex. Nu is het mogelijk om meer gegevens eenvoudig te registreren.” Nadat de rode bessen zijn verpakt, leggen de operators de schaaltjes op de  4-sporige productbaan die ze naar de labelmachine voert. Ook hier is een innovatieve oplossing geïnstalleerd. Zo kunnen de sporen elkaar kruisen, wat nodig is om aan alle etiketteerwensen te kunnen voldoen. Nadat de verpakkingen zijn gelabeld komen ze op de afraaptafels. Hierop worden de schaaltjes naar de buitenzijde gebracht, zodat de medewerkers niet over de tafel hoeven te buigen.

Ook over de samenwerking met Synergy Systems is Bloedbessen tevreden. “Synergy Systems heeft vanaf het begin pro-actief met ons meegedacht bij het ontwikkelen van de oplossing,” aldus Jos. “Dat is ook het verschil tussen Synergy Systems en haar concurrenten. Het realiseren van deze wensen vraagt om een creatieve insteek en gedrevenheid om tot mooie oplossingen te komen. Dat maakt het verschil tussen verkopers en experts van dergelijke machines. De terugkoppelingen tijdens onze samenwerking waren boven verwachting. De hele productielijn draait nu al sinds januari 2019 op volle toeren.”